Іммерсія & Пуровер

Іммерсія та Пуровер

 

Існує всього два основні підходи заварювання кави, які активно використовуються в наш час і, у свою чергу, кожен з підходів має ряд методів заварювання кави. У цій статті ми спробуємо описати найпопулярніші способи заварювання кави, які ви можете спробувати також у нашій кав'ярні.

 

Іммерсія

Іммерсія – занурення. Це той випадок, коли ми використовуємо весь об'єм кави, змішуємо відразу з усім об'ємом води. До цього типу заварювання кави підходять безліч популярних способів приготування кави, наприклад:

Турка або джезва; Кава у чашці; Френч-прес; Аеропрес; Конюшина.

Джезва

Почнемо розглядати, мабуть, з найменшої міри помелу. Для приготування кави в турці використовується помел в пудру або трохи більший, але так як у всьому світі Турка називають Джезвою, далі я використовуватиму другу назву. Рекомендований розмір джезви для приготування кави по-східному варіюється від 80 до 250 міліграм, а ось щодо рецепту, тут вже підбирайте самі, але рекомендоване співвідношення кави і води 1 до 10-ї.також використовувати спеції, але слід додавати їх на самому початку, щоб вони встигли розкритися. Час приготування кави у такий спосіб займає 4-7 хвилин до одного підйому. Кава готова, як тільки почне підніматися кавова "кірка", але врахуйте, що джезву потрібно прибрати до того, як почне кипіти вода під згаданою вище "кіркою".

  Turkish Coffe, cup and coffee beans

Американ-прес

Це один із нових способів приготування кави. Особливість цього в тому, що кава засипається в окрему капсулу, яка з обох сторін має по одному фільтру. В основі цього способу закладена іммерсія з поступовим фільтруванням. В американ-прес використовуються ущільнювач, який не дає з'єднуватися завареній каві та воді, що дозволяє екстракції проходити чистіше.

Капсула проходить через усю воду і з кожним етапом, кава потрапляє у свіжу воду та заварюється знову. Сита тут металеві, але можна додати паперовий фільтр від аеропресу.

Приготування:

Засипати у капсулу кави; Залити в ємність воду; Поетапно прогнати капсулу через воду; Загальний час заварювання 3-4 хвилини. Перша пауза 60 секунд, а решта по 30.

 

Аеропрес

Популярний метод заварювання у наш час. Є два основні підходи для приготування кави цим девайсом: прямий та зворотній спосіб заварювання.

Під час екстракції важкі речовини осідають на дно, а все, що легше піднімаються нагору. При прямому методі заварювання важких речовин потрапляє в чашку більше. Тут також можна відштовхуватися від класичних пропорцій 60 г кави на 1 літр води. До речі, ці пропорції підходять майже всім способів приготування кавиконтакту кави з водою під час заварювання кави цим методом становить 2-5 хвилин. Тут все залежить від рецепту, який ви дотримуєтеся.

americanpress

Клевер

На відміну від пуровера тут є клапан, але на вигляд дуже схожий на пуровер. Клевер зручна тим, що ви можете з легкістю тестувати і перевіряти нові рецепти приготування кави. Для цього у вас має бути секундомір, кухонні ваги та блокнотик з ручкою, щоб записувати, скільки часу кава контактувала з водою, через який проміжок часу ви відкрили клапан, який помел був у цьому випадку і яка кава вийшла. Таким чином, ви зможете точніше скоригувати рецепт під власний смак.

Приготування кави в клевері:

Встановити систему; встановити чашу; Підготувати паперовий фільтр. Він має ідеально прилягати до стінок чаші; Гарячою водою змочити паперовий фільтр і тим самим прогріти ємність, в якій потім буде наша кава; Злити непотрібну воду; Закрити клапан; Насипати каву у відсотковому співвідношенні 60 грамів на 1 літр води; Заливаємо воду. Час контакту води з кавою близько 4 хвилин; Далі перемішати та відкрити клапан. Загальний час виходить близько шести хвилин.

Френч-Прес

Для френч-пресу береться найбільший помел із усіх можливих. Зернистість близька до дробленої гречки, але мінус великого помелу в тому, що він менш однорідний, що негативно впливає на підсумковий смак напою. Тим не менш, френч-прес вважається найбільш простим і підходящим способом приготування кави для будинку після звичайного заварювання в чашці.Основна проблема даного методу заварювання – це наявність металевого фільтра, через що бариста не люблять цей метод приготування. Паперовий фільтр кращий, оскільки він набагато краще справляється з процесом фільтрації. Він менше пропускає дрібні частинки та ліпіди, які роблять каву трохи маслянистою, що не вважається гарною характеристикою для будь-якого кавового напою.

 

Пуровер

Їх існує вже дуже багато. Тому ми розповімо лише про способи, які набрали популярності. Пуровер - це проходження води, вона проходить під власною вагою через кавові частинки, фільтр і далі потрапляє в ємність для готового напою - сервер або чашка.

V60 або Вєшка

Думаю це найпопулярніший метод приготування, який вже є у будь-якій кав'ярні. Особливо вирву можна знайти в кав'ярнях третьої хвилі. Такі кав'ярні спеціалізуються на Specialty Coffee. У самій вирві є борозни і коли фільтр намокає, він прилипає до стін. Самі борозни створюють повітряні канали, які допомагають прискорити проходження води. Цей момент дозволяє використовувати навіть дрібний помел. Щоправда, дрібний помел для пуровера не рекомендується.Залежно від кількості таких борозен, швидкість проходження води може відрізнятися. Інші методи це майже те саме, тільки відрізняється кількістю борозен, папером, який використовується для фільтра. Деякі варіації трохи відрізняються формою, але суть та сама — пуровер.

 

Каліта

Цей метод має майже таку ж чашу як V60, але для нього йдуть вигнутий паперовий фільтр і в цьому випадку повітряні канали створюються самим фільтром. Єдиний нюанс у тому, що їх буде набагато менше, ніж у методі V60. За однакових умов: та сама кава, помел, кількість кави та води, вода проходитиме повільніше. Відповідно, Каліта потребує більшого помелу, ніж V60.

Кемекс

Стінки гладкі і через це вода проходитиме ще довше і потрібно використовувати досить великий помел. На жаль, вода проходить нерівномірно завдяки носику, який формує повітряний канал лише з одного боку. Також варто врахувати, що чим більший помел, тим він менш рівномірний. У свою чергу, це значно впливає на смак кави і не на краще. Сам аксесуар виглядає дуже красиво. Подача кави іноді зачаровує, особливо в кав'ярнях, але її використовують дедалі менше. Я впевнений, що все ще є фанати саме цього способу приготування, але кемекс потихеньку залишає сцену.

Блог

ВАМ МОЖЕ СПОДОБАТИСЯ

hipsters
04 Серпня 2024

ДЕПУЛЬПАЦІЯ КАВИ

Читати далі
hipsters
02 Серпня 2024

БАРИСТА

Читати далі
hipsters
02 Серпня 2024

КОЛД БРЮ

Читати далі